Pilates for skadede soldater

Danish Wounded Warriors Project har trænet skadede soldater i pilates siden august 2014. 15 deltagere træner fast hver uge for at genoptræne de fysiske skader, de har fået under udsendelse på internationale missioner.

En af deltagerne er Christian Alexander Lanz. Han har genoptrænet med pilates siden januar 2015 og bliver ved, fordi det påvirker hans fysiske formåen og velbefindende i positiv retning.

– At træne pilates giver mig rigtigt meget. Det hjælper mig til at styrke mine core-muskler generelt, og så giver det mig indsigt i øvelser, der kan forbedre de besvær, jeg har til hverdag, fortæller Christian.

Christian er 27 år og var i 2012 udsendt til Helmand på hold 14 i Afghanistan som sergent med Ingeniørregimentet. Han kom til skade, da han blev ramt af en finskytte, der skød ham gennem venstre arm. Kulen fortsatte ind i kroppen og forårsagede store nerveskader. Det er smerterne fra de skader, han i dag kæmper en daglig kamp for at gøre udholdelige. De påvirker hans muligheder for at leve et normalt liv. Fx gør det ondt i benet, når han kører bil og han kan ikke gå længere distancer uden store smerter. Så den ugentlige genoptræning, sammenholdt med de øvrige idrætsaktivitet Christian er med i, er vigtig – både for hans mentale og fysiske helbred.

– Idrætten har gjort rigtig meget for mig. Den har til tider givet mig noget at være til for – givet mig noget indhold i min hverdag. Men også sammenholdet med de andre, det sociale i det, har været vigtig for mig, siger Christian, der ud over sin faste pilatestræning mødes med andre fysisk skadede soldater flere gange ugentligt i et fitnesscenter for at træne i en ThoraxTrainer (et ski-ergometer oprindeligt udviklet til langrendsløbere). Han har bl.a. deltaget i Vasaløbet 2015 ved at have trænet ThoraxTrainer og rulleski i måneder op til turen på 90 km langrend. Lige nu træner han op til at svømme Christiansborg Rundt i august måned.

Soldater med multitraumer

Formålet med Danish Wounded Warriors Project (DWWP) er at se, hvor langt man kan komme med længere tids vedholdende systematisk genoptræning på multitraumer – altså skader der falder i mange niveauer, hvor man både kan have slået kroppen og hovedet rigtigt slemt og er stresset af den ulykke, man har været igennem. Projektlederne er interesserede i at se, hvor langt man kan komme med genoptræningen, og om man fx kan få personen til at kunne langt mere, end der først er dømt fra hospitalets side. Det indledende pilotprojekt viste, at det kunne man godt, og det gav instruktørerne motivation til at gå videre og søge støtte til projektet, der nu har kørt i knap et år.

Malou Deichmann er uddannet privat pilatesinstruktør og er Christians faste træner i DWWP.

– Med pilates har vi mulighed for at skabe noget bevægelse i nogle led og i nogle grader af skader, hvor det er meget svært at skabe bevægelse. Alt forskning tyder på, at hvis vi kan skabe bevægelse netop der, hvor der er nedsat bevægelse – er det vejen til at udvikle krop og hjerne igen, og få hele funktionaliteten til at fungere bedre og mere effektivt, fortæller Malou.

I de seks måneder Malou har trænet Christian, har han forbedret sig mærkbart med 11% i hans Quality of Life, der er et samlet udtryk for hans tilstand målt ud fra følgende parametre:

  • Personlig tilfredshed med generelle færdigheder
  • Personlig tilfredshed med mentale ressourcer og ens selvbillede
  • Behov for hjælp fra folk omkring én
  • Kvaliteten af ens sociale liv
  • Evnen til at bevæge sig rundt / transportere sig selv
  • Evnen til at arbejde eller løbe
  • Evnen til at balancere på ét ben
  • Evnen til at lave både en bevægelse og have en følelse

Hør interviewet med Malou Deichmann og Christian Lanz her:

FAKTA

DWWP: Projektet løber et år fra august 2014 til august 2015 med mulighed for forlængelse. Projektet blev grundlagt af de to tidligere balletdansere Jojo Bowman og Jessie Lee. Læs mere på www.danishwoundedwarriorspolytraumapilatessociety.com

Om Pilates: Metoden er kun knap 100 år gammel. Joseph Pilates var tysker og opfandt pilates, da han var udstationeret på Isle of Man under 1. verdenskrig. Han var sygeplejer for skadede soldater og kom på den idé at lave liggende øvelser med dem. Herefter emigrerede han til USA, hvor han i 1926 åbnede sit eget studie i New York. Hans metode blev hurtigt anerkendt, især i danse- og filmverdenen, og tiltrak berømte navne som George Balanchine, Martha Graham, Gregory Peck og Katherine Hepburn. Pilates-metoden blev bragt til Europa i 1970 af englænderen Alan Herdman, der har gjort teknikken kendt og udbredt i England.

Christian Lanz: Træner fem kvarters pilates om ugen samt 2×1 times ThoraxTrainer og styrkeøvelser. Har i år deltaget i Vasaløbet 90 km langrend, Coast2Coast den 20. juni og Christiansborg Rundt den 29. august. Formand for foreningen Veterans in Motion: www.facebook.com/veteransinmotion

Skrevet af Marie Tanggaard