’Det fedeste er, at hunden ikke kan snakke…’

Mikkel er hjemvendt veteran og har efter flere udsendelser fået konstateret PTSD. Via projektet ’Servicehund til veteran’, som han selv har været med at skabe, har han fået hunden Sif, der er trænet til at reagere, når Mikkel har angst, mareridt eller er nedtrykt. Hans livskvalitet er nu betydeligt bedre, idet han sover roligere om natten, har mere overskud til at være familiefar for sine to børn og til at passe sit arbejde som teknisk ejendomsleder på en skole.

Oplevelserne fra udsendelserne til Kosovo, Irak og Afghanistan har præget Mikkel i en sådan grad, at han i lange perioder har taget medicin imod symptomerne fra hans PTSD. Men ønsket om at finde et alternativ til pillerne, fik Mikkel til at interessere sig for servicehunde. I samarbejde med sin militærpsykolog og Servicehundeforeningen fik Mikkel i 2016 idéen til projektet, hvor fem hjemvendte veteraner er blevet nøje udvalgt af Militærpsykologisk Afdeling til hver at få en hvalp. Det var nyt på den måde, at de ikke får en færdiguddannet servicehund, men derimod en hvalp de selv skal være med til at træne og være med ansvarlig for at uddanne som en aktiv del af behandlingen af egne symptomer.

Mikkel arbejder fuld tid på skolen ved Amagerbro og har altid Sif ved sin side. De cykler sammen i ladcykel til jobbet, og Mikkel går faktisk ingen steder uden den sorte hund, der er en blanding af en Formel 1 labrador, gammeldags labrador og bokser. Han føler sig tryg, fordi hunden følger ham overalt og hjælper ham, hvis han bliver utilpas eller får angstanfald.

’Det fedeste er, at hunden ikke kan snakke…’

Det sidste skete blandt andet en dag, hvor Mikkel under det ugentlige fællesmøde pludseligt fik det dårligt. Hans ene side begyndte at summe, han blev hvid i hovedet, rød om øjnene og måtte forlade mødet. Ude på gangen faldt han til jorden, begyndte at hyperventilere og måtte lægge sig ind i et mødelokale. Sif var blevet tilbage ved mødet men blev tilkaldt og sprang straks på ham. Den fik Mikkel til at slappe af ved at slikke ham i hovedet, nippe i øret og kradse blidt. Sif hjælper Mikkel med at komme ud af angsten, fordi han er nødt til at forholde sig til hunden og den besked, den giver ham om at stoppe.

-Sif virker beroligende på mig og min puls falder. Det fedeste er, at hunden ikke kan snakke. Den dømmer ikke men ser mig med nogle andre øjne, end mennesker gør. Jeg har ikke brug for mennesker, der kigger på mig og vil trøste mig, når jeg har et angstanfald, fortæller Mikkel.

Sidegevinst for skolen

Sif er også god til de børn på skolen, der er i dårlig trivsel eller har problemer i anden retning.

-Sif er trænet til, at der kan være ti børn, der står og nusser hende –  og hun logrer stadig med halen. Sågar hjælper hun nogle af børnene, når de har en dårlig dag, siger Mikkel.

Da Soldaterlegatet var på besøg, fulgte Sif en dreng fra en af de små klasser tilbage i klasselokalet efter frikvarteret, fordi han var lidt ked af noget og ikke så gerne ville tilbage til time. Drengen blev rolig og glad for, at hunden kom hen og ville have hans opmærksomhed. Sif hjælper desuden en dreng i en af støtteklasserne. Mikkel har en fast aftale med drengens lærer om, at Sif kommer forbi hver dag, hvilket giver mere ro i klassen og skaber tryghed for eleven i hans hverdag. Dette er bare en sidegevinst for skolen, som de ikke havde tænkt på, da de ansatte Mikkel.

…Imens vi interviewer Mikkel, er Sif hele tiden optaget af Mikkel. Den vil have hans opmærksomhed, vil klappes og tales med. Mikkel fortæller, at Sif er trænet til at reagere, når han er lidt anspændt, som nu hvor han taler om sin PTSD og om ting, der betyder meget for ham. Sif forstyrrer ham til at skifte fokus ved for eksempel at lægge en pote på hans lår.

Se interview med Mikkel her:

FAKTA

  • Projektet ’Servicehund til veteran’ er startet i 2016 i et samarbejde mellem veteranen Mikkel, Militærpsykologisk Afdeling, Servicehundeforeningen og med økonomisk støtte fra fonde heriblandt Soldaterlegatet.
  • De fem veteraner i projektet og deres hunde mødes fast en gang om ugen på Svanemøllens Kaserne med en instruktør med speciale i at uddanne servicehunde. Det skal de gøre i to år, indtil hundene er færdiguddannet.

Skrevet af Marie Tanggaard