Fra skadet veteran til All Star og ironman

33-årige Nichlas Rønne Dam har igennem sin deltagelse i Team Veteran fået styr på både den fysiske og mentale form. Højdepunktet kom i august 2015, da han i fin tid gennemførte en ironman. Med en All Star-titel i ryggen skal han nu være med til at motivere andre skadede veteraner til en aktiv tilværelse og en sundere livsstil.

Da Niclas Rønne Dam for seks år siden vendte hjem fra udsendelse i Afghanistan, var det svært for ham at finde tilbage til en normal hverdag med arbejde, familieliv og sociale sammenkomster. Han kunne ikke finde ro, og efterhånden overtog angst og stress hans liv og hans krop befandt sig i konstant alarmberedskab.

Ramt af PTSD og personlighedsændringer tog livet en drejning for Nichlas, han ikke havde tænkt muligt. Hans tidligere meget fysisk aktive livsstil var byttet ud med en diagnose, der gjorde ham passiv og uberegnelig.

En målrettet indsats

I februar 2014 blev Nichlas en del af Team Veteran og dette blev vendepunktet på en hård periode. Han genfandt motivationen til at leve en aktiv tilværelse og pludselig gik det stærkt. Vægten gik ned, humøret gik op, og formen blev bedre og bedre.

I oktober 2014 gennemførte han sammen med Team Veteran Marine Corps Marathon i Washington i en fin tid og fik samtidig titlen som All Star. I maj 2015 deltog han i Nordisk Extrem Maraton i Silkeborg, hvorefter han satte kursen direkte mod Ironman 2015 i København. Den 23. august blev han jernmand i den flotte tid 10.55.15 og 13. september samme år løb Nichlas – sammen med Team Tvilling – halvmaraton i København.

-Da jeg kom i kontakt med Team Veteran i slutningen af 2013, var jeg en stor fyr på over 95 kg i meget dårlig form. Jeg kunne dårligt trække mig igennem 1 km løb uden at være enormt forpustet og var faktisk i ret stor forfald hvis, man kan sige det sådan. Men det har ændret sig meget positivt med en hård og målrettet indsats. Den støtte, jeg får, fra Team Veteran betyder enormt meget. For man har brug for støtte på flere områder – økonomisk, mentalt og træningsmæssigt. Og det har jeg alt sammen fået gennem Team Veteran, der har været med til at holde mig oppe på det mål, jeg har sat, fortæller Nichlas.

I dag træner Nichlas 15-20 timer om ugen, og det næste store mål er Hawaii Ironman i 2017.

All Stars skal inspirere andre

All Star-begrebet er en titel, der tildeles alle de veteraner, der har gennemført Team Veteran-projektet i 10 måneder og har klaret maratonløbet i USA. All Stars inviteres til foreningens løb og aktiviteter, og Team Veteran forsøger at etablere konkrete projekter, som All Stars kan deltage i.

Mathias Krogsgaard Nielsen er psykolog og medløber på Team Veteran. Han har været med siden 2011, hvor det andet hold tog til USA for at deltage i verdens største maraton i New York.

-Vi uddeler en All Star-titel til tidligere deltagere i Team Veteran for at understrege deres fortsatte tilknytning foreningen, for at vedligeholde kontakten med dem og understøtte deres fortsatte trivsel og udvikling. Vi hjælper vores All Stars med at melde sig ind i lokale idrætsforeninger, så de fortsætter deres træning fremadrettet. All Stars bruges, i det omfang de har ressourcer til det, som inspiration og støtte for nye deltagere. Vigtigst af alt er, at vi støtter dem i den fortsatte rehabilitering og tilbagevenden til livet. Et projekt der ofte tager lang tid og kræver tålmodighed og følelsen af at høre til i et fællesskab, siger Mathias Krogsgaard Nielsen.

I 2015 har Team Veteran blandt andet startet et Tri-pilotprojekt, hvor fem All Stars har fået lagt individuelle træningsprogrammer i samarbejde med Danish Sports Academy, der er arrangeret fællestræning og man har hjulpet deltagerne med indkøb af udstyr og mental sparring. En anden All Star skal være med til at starte en lokalafdeling i Slagelse. Dernæst overvejer man friluftsliv som en kommende All Stars-aktivitet.

Hør interviewet med Nichlas Rønne Dam her:

FAKTA OM TEAM VETERAN

  • Team Veteran er en frivillig upolitisk forening, der støtter veteraner, som er blevet såret i forbindelse med deres tjeneste i forsvaret. Intentionen er hjælp til selvhjælp gennem idræt og kammeratskab som den drivende kraft.
  • Holdene er hvert år sammensat af en blanding af fysisk og psykisk skadede veteraner. Projektet ønsker på den måde at ligestille deltagere med psykiske og fysiske skader, således at et mén efter krig ikke gradueres efter skadesart. Overvægten af veteraner med psykiske skader på holdene afspejler, at der er langt flere veteraner med psykiske end med fysiske skader.
  • Team Veteran er støttet af Soldaterlegatet.

Læs mere om Team Veteran på  www.teamveteran.dk

Skrevet af Marie Tanggaard