’I føling’ tildelt Reumert-pris

Krigsballetten ’I føling’ med veteraner og dansere fra Den Kongelige Ballet fik Reumert for Årets Danseforestilling 2015.

Bagscenen af Skuespilhuset dannede søndag den 21. juni rammerne om Årets Reumert, der blev uddelt for 17. gang. Kronprinsparret og 900 gæster fra dansk teater og scenekunst var med, da 26 statuetter blev tildelt i årets udgave af landets største scenekunstpris.

De tre nominerede i kategorien Årets Danseforestilling 2015 var:

  • I føling, Corpus og Sort/Hvid, Det Kongelige Teater
  • 360° – Den sorteste hvide løgn, Uppercut Danseteater
  • Dreamtime, Next Zone

Krigsballetten ’I føling’ modtog statuetten med følgende motivation fra jury’en:

De hjemvendte soldater tog deres benproteser af og dansede med balletdanserne i ømme løft og smertefulde omfavnelser. Her blev krigsarrene mødt med respekt – og dansen et uforglemmeligt billede på medmenneskelighed.

Balletten blev til, da Den Kongelige Ballets kompagni i kompagniet, Corpus, havde givet instruktør Christian Lollike en krævende udfordring: Han skal instruere en danseforestilling med dansere fra Den Kongelige Ballet og danske krigsveteraner, der havde været udsendt til Afghanistan.

En af dem var krigsveteranen Martin, der kunne opleves i balletten og også modtog Reumert-prisen på scenen med ordene:

– Det var den vildeste oplevelse i mit liv. Balletdansernes skønhed kombineret med vores styrke – det var et fantastisk møde, sagde Martin Aaholm, der mistede begge underben og fingre, da han trådte på en 50 kg sprængladning under en patrulje i Afghanistan. Han var, sammen med to andre veteraner, castet til forestillingen. Den anden, Henrik Morgen, er ligeledes fysisk skadet og mangler højre underben – også efter at have trådt på en nedgravet mine. Den tredje er Jesper Nøddelund, der har diagnosticeret PTSD.

Det var første gang, at Bikubenfonden havde valgt at lade showet finde sted i Skuespilhuset og denne gang med en noget anderledes optræden ved instruktørduoen Fix & Foxy, bestående af Tue Biering og Jeppe Kristensen i et samarbejde med scenografen Nicolaj Spangaa.

Fakta

  • I FØLING – en krigsballet koreograferet af Corpus’ kunstneriske ledere Esther Lee Wilkinson og Tim Matiakis. Udover dansere fra Den Kongelige Ballet var der en casting for at finde de soldater, der skulle medvirke i forestillingen.
  • Årets Reumert er hele Danmarks scenekunstpris. Hvert år uddeler Bikubenfonden 26 Reumert-priser i forskellige kategorier inden for dansk scenekunst.
  • Årets Reumert blev transmitteret live på DRK: Se tildelingen af Årets Danseforestilling her

Skrevet af Marie Tanggaard