‘Jeg er blevet meget mere social’

Jakob Andersen er veteran og diagnosticeret med PTSD. Da Soldaterlegatet mødte ham i 2018, var han lige startet i et træningstilbud under DIF Soldaterprojekt. Halvandet år efter er han godt på vej på sin rejse fra militær til civil og har blandt andet tabt en del overflødige kilo, fået ny fast bolig og blevet langt mere social.

På Folkemøde 2019 på Bornholm deltog Jakob Andersen for at spille kørestolsrugby med andre veteraner og politikere med det formål at gøre opmærksom på, hvordan idrætten er en vigtig del af deres rehabilitering. Jakob er selv fra Allinge på Bornholm, hvor det hele foregik, og han deltog aktivt i barndomsbyens nye folkefest. Noget han ikke havde kunnet gøre for bare et par år siden, uden at det ville have påvirket hans psykiske tilstand i så høj en grad, at han ville være invalideret flere uger efter.   

I dag står han stærkere både fysisk og mentalt. Han deltager fast i Safe Zone-træninger, camps og aktiviteter i DIF Soldaterprojekts regi, han har været med Invictus Games i Sydney i 2018, og så undergår hans krop i øjeblikket en forvandling.

-Jeg er i gang med en fuldstændig kropsomlægning, hvor målet er at komme ned på en normalvægt inden for et par år, og indtil videre har jeg smidt 30 kilo. Jeg har det meget bedre psykisk og fysisk nu end for halvandet år siden. Jeg kan mærke, at kroppen er bedre til at tackle de problemer, der opstår. Jeg har fundet ud af at ved at bruge idrætten, kan jeg holde det sorte hul på afstand, og det handler om for mig, hvor meget afstand jeg kan få lagt til det her hul, fortæller Jakob.

Bevidst om egne grænser

Når Jakob træner får han ro i kroppen. Men han bliver også del af et socialt fællesskab, som giver ham andre gode ting.

-Det har gjort, at jeg kommer mere ud. Jeg er blevet meget mere social og bevidst om, hvorfor jeg nogle gange har brug for at trække mig. Jeg har også fået kontakt til Veteranhjem København, som jeg ikke kendte til før. Så har jeg bare den her wauw-følelse af, at jeg er kommet utroligt langt. Jeg kom fra et sted allerdybest nede, hvor jeg ikke kunne komme dybere ned og bare så verden sænke i grus for mig. Det har været en fantastisk rejse at være på, og den er ikke slut endnu, slutter Jakob.

Om et års tid håber Jakob, at hans fysiske formåen er kraftigt forbedret, og at han er kommet ned på en normalvægt, der kan gøre hverdagen nemmere for ham. Derudover håber han, at hans psykiske tilstand er blevet endnu bedre.

Se og hør interview med Jakob Andersen: Se vores Youtube-kanal: Soldaterlegatet

Skrevet af Marie Tanggaard