Kugledyne dæmper angst og uro

En dyne på knap otte kilo har hjulpet Kasper til at få en bedre nattesøvn uden mareridt og vågne perioder.

29-årige Kasper Gildberg er veteran med tre udsendelser til Afghanistan bag sig. Han har psykiske efterreaktioner, der gør det svært for ham at leve en helt normal hverdag. Uro og dårlig nattesøvn har præget hans dagligdag i en sådan grad, at selv det at stå op om morgenen kan være en udfordring. I februar 2016 fik Kasper tilbudt at låne en kugledyne på Veteranhjem København, hvor han bor midlertidigt. Dynen ændrede Kaspers søvn radikalt.

En kugledyne er fyldt med 50 mm. plastikkugler, der minder lidt om store bordtennisbolde. Den tunge dyne omslutter kroppen, stimulerer sanserne, og skaber dermed en øget kropsbevidsthed og tryghed. Inden Kasper begyndte at sove med dynen, vågnede han op fem til otte gange hver nat og havde mange mareridt. Nu hvor han har sovet med dynen i knap fire måneder, vågner han kun sjældent, og hans mareridt er ophørt. Han vågner udsovet og med meget mere energi. Faktisk har han fået en helt anden søvn, end han har haft i de sidste fem år.

– Jeg begynder at foretage mig ting i min hverdag, hvor jeg får lyst til at tænke henimod, at der også skal til at ske noget i mit liv i stedet for bare at tage en dag ad gangen, siger Kasper.

Hør interview med Kasper her:

Om Kasper:
Kasper Gildberg er 29 år og var udsendt første gang som 21-årig. Efter sin sidste udsendelse i 2011 arbejde Kasper et par år i forsvaret. I 2014 begyndte han at læse HF men måtte stoppe i 2015. Han havde brug for luftforandring og tog til Filippinerne for at arbejde med telemarketing i et halvt år hos en bekendt i et callcenter i Manilla. Da han kom hjem i august 2015, kom han i kontakt med Yvonne Tønnesen fra HKKF Livlinen. Hun hjalp ham ind på Veteranhjem København i december 2015, hvilket Kasper er meget glad for. Nu har han fået lidt mere styr på tilværelsen, ser mere lyst på fremtiden og ser frem til at flytte hjem til sin lejlighed og kæreste i Slagelse til juli. Han går til psykolog på Svanemøllens Kaserne og drømmer om at læse finansøkonom. I øjeblikket deltager han i et ti ugers naturprojekt for veteraner på Skovskolen i Nødebo, der er støttet af Soldaterlegatet. I forlængelse af projektet kunne han godt tænke sig at tage nogle motorsavskurser, så han ind i mellem kan tage i skoven med vennerne.

Mener du, at en kugledyne måske kan være noget for dig, kan du kontakte Søren Lassen, der har indstillet flere veteraner til en kugledyne hos Soldaterlegatet: E-mail: slassencom@gmail.com eller tlf.: 26 84 70 43.

Fakta

  • En kugledyne er fyldt med kugler, der stimulerer både berøringssansen og muskel- og ledsansen, fordi vægten af de løstliggende kugler giver punktvise tryk på kroppen. Bevæger man sig under dynen, f.eks. vender sig i sengen, triller kuglerne lidt, og man får et nyt tryk og dermed ny respons tilbage til hjernen.
  • Denne øgede fornemmelse af kroppen og kroppens grænser giver tryghed, og kugledynen virker derfor beroligende.
  • Dynen er udviklet på baggrund af den amerikanske psykolog og ergoterapeut A. Jean Ayres teorier om sanseintegration.
  • Kaspers dyne er produceret af firmaet Protac. Læs mere om dynen her.

Skrevet af Marie Tanggaard