Massakren i Dvor – Ny dansk dokumentarfilm

Som optakt til den nationale flagdag for Danmarks udsendte og veteraner den 5. september 2015 har dokumentarfilmen “Massakren i Dvor” premiere den 4. september 2015 i København, Aarhus, Aalborg, Odense, Næstved og Slagelse.

I 1995 blev et dansk kompagni FN-soldater i det tidligere Jugoslavien vidner til, at ni handicappede serbere og kroater koldblodigt blev myrdet af ukendte gerningsmænd få meter fra den danske lejr, hvor soldaterne opholdt sig.

Ifølge FN-mandatet skulle den danske kompagnichef, Jørgen Kold, og hans soldater overvåge våbenhvilen mellem serberne og kroaterne. Våbenhvilen blev imidlertid brudt, og soldaterne blev beordret til at blive i lejren, ikke gribe ind i krigen og kun bruge våben i selvforsvar. Jørgen Kold måtte derfor tage den altafgørende beslutning: at give ordre til at skyde for at forsøge at beskytte de handicappede civile eller følge FN’s mandat og undlade at gribe ind.

I filmen “Massakren i Dvor” rejser daværende kompagnichef Jørgen Kold tilbage til Balkan, hvor han bliver konfronteret med fortiden. Han møder de involverede krigsherrer og efterladte til massakrens ofre og stilles overfor vanskelige spørgsmål: Kunne han have stoppet massakren? Havde han et valg, eller blev han, de danske soldater og de civile svigtet af FN?

Efter filmen inviteres der til debat med paneler i de enkelte byer.

På Facebook-siden “15 Minutes – The Dvor Massacre” finder man en oversigt over panelernes deltagere, ligesom man kan se, på hvilke tidspunkter visningerne foregår.

Det er nødvendigt at tilmelde sig visningerne, hvilket også sker via Facebook på førnævnte link.

Filmen vises i samarbejde med Final Cut for Real, De Blå Baretter, TV2, DFI og Kammeratstøtteordningen.

Filmen er instrueret af Georg Larsen og Kasper Vedsmand, produceret af Monica Hellström og Anne Köhncke/Final Cut for Real.

Se trailer til filmen her.

Skrevet af Marie Tanggaard