Skadede soldater igennem hård test før grønlandsekspedition

Marinestation Kongsøre dannede midt i februar 2016 rammerne om en udvælgelsesweekend for en gruppe skadede soldater fra foreningen Veterans In Motion (VIM). Målet er en månedslang ekspedition, Arctic Challenge, langs Grønlands østkyst.

På Marinestationen, hvor Frømandskorpset normalt hører til, blev de både fysisk og psykisk skadede veteraner udsat for velkendte som nye udfordringer, der skulle teste, om de har fysikken, samarbejdsevnerne og det psykiske overskud til at klare en måned i den polarkolde grønlandske vildmark. Aktiviteterne stod på alt fra roning i gummibåd ved høj sø til den klassiske orienteringsmarch i Kongsøre Skov samt undervisning i forholdene under en grønlandsekspedition. Til det hørte en hypotermi-øvelse, hvor veteranerne på egen krop kunne føle, hvordan det er at blive underafkølet.

Mentalt overskud

Gruppen på ti veteraner har alle et ønske om at deltage i Arctic Challenge i marts 2017, der foregår på turski langs den grønlandske østkyst. Formålet med ekspeditionen er at gøre opmærksom på, at veteraner er en gruppe med mange ressourcer, der også kan bruges uden for Forsvaret.

-Der har været meget fokus på, hvad veteraner ikke kan. Vi vil vise, hvad de kan, og hvad de kan tilbyde erhvervslivet i deres næste karriere. De her soldater og alle andre tidligere udsendte har et stort mentalt overskud i forhold til at løse opgaver. De kan møde om morgenen, de er forandringsparate, og de kan samarbejde. Det er kompetencer, der er efterspurgt i alle brancher, sagde ledelseskonsulent og tidligere soldat i Siriuspatruljen, Kasper Damsø, til Værnsfælles Forsvarskommando.

En af de veteraner, der prøver at kvalificere sig til ekspeditionen, er Henrik Morgen. Han mistede sit ene underben, da han trådte på en sprængladning i Afghanistan i 2012.

-Jeg vil gerne være med til at brande veteranbegrebet positivt ved at vise, at vi kan sådan noget som det her på trods af forskellige former for handicap. På det personlige plan vil jeg gerne overvinde nogle grænser – og så håber jeg selvfølgelig på nogle fede oplevelser ved at skulle til Nordøstland med ski og pulk. Det er der ikke mange, der får lov at opleve, fortalte Henrik Morgen.

Rykke sammen i bussen

For at sikre at ekspeditionen forløber både forsvarligt og succesfuldt, har Veterans In Motion hentet assistance fra Forsvarets eliteenheder. Derfor indeholder projektgruppen for Arctic Challenge personer fra Jægerkorpset, Frømandskorpset samt patruljefører og instruktører fra Slædepatruljen Sirius. Desuden deltager en læge, en bandagist og en fysioterapeut på selve ekspeditionen.

De tre dage i Kongsøre gik helt efter planen, og gruppen af skadede veteraner blev presset ud i situationer, hvor folkene fra specialstyrkerne havde mulighed for at vurdere dem på deres evner i både kulde og sociale sammenhænge. Netop det sociale var en vigtig del af weekenden, fortalte stifter af Veterans In Motion, Rune Oland Tanggaard.

-Vi forsøger ikke at skræmme nogen væk på sådan en weekend, men nærmere at få gruppen til at rykke sammen i bussen. Personligt var jeg mest imponeret over at se, hvordan hele gruppen taklede de forskellige strabadser – altid med et smil på læben og altid med en hånd til deres holdkammerater. Mit bud er, at holdet stort set ud som nu, når vi rammer marts 2017, sagde Rune Oland Tanggaard, der også er projektleder i DIF Soldaterprojekt.

Se indslag i TV 2 Nyhederne fra weekendens testtur her

Om Arctic Challenge

  • Arctic Challenge løber af stablen i marts 2017 langs Grønlands østkyst. Her skal ekspeditionen på cirka 20 veteraner, hvoraf halvdelen er såret fysisk eller psykisk, i løbet af 31 dage tilbagelægge 384 km på turski.
  • Arctic Challenge bliver fulgt af et dokumentarfilmhold fra produktionsselskabet Monday.
  • Soldaterlegatet har støttet Artic Challenge.

Om Veterans in Motion

  • Veterans In Motion er en forening af sårede veteraner for sårede veteraner.
  • Veterans In Motion udspringer af DIF Soldaterprojekt og blev stiftet i 2014 af projektleder Rune Oland Tanggaard sammen med en gruppe skadede soldater.
  • Foreningen forsøger ved hjælp af ekstreme aktiviteter at rykke fysisk og psykisk sårede veteraners grænser.
  • Aktiviteterne skal være drevet af de sårede veteraner selv for derigennem at give veteranerne øget selvtillid og en hverdag uden for Forsvaret.

Læs mere om Veterans i Motion på: www.veteransinmotion.dk eller følg med i deres arbejde på www.facebook.com/veteransinmotion

Skrevet af Marie Tanggaard