De godt 100 deltagere ved fondens 15. årsmøde blev pludselig klar over, at dagens møde også var det sidste.
Soldaterlegatets bestyrelsesformand Peter Højland overraskede stort, da han i sin gennemgang af fondens arbejde gennem 15 år sluttede af med at fortælle, at bestyrelsen har besluttet at lukke Soldaterlegatet ved årsskiftet.
Begrundelsen er enkel.
Soldaterlegatet har opfyldt sit formål.
Formand Peter Højland fremlagde årsberetning 2023 og annoncerede lukning af Soldaterlegatet
Peter Højland nævnte to aktuelle anledninger.
“Jeg havde i går et møde med forsvarsminister Troels Lund Poulsen, som forsikrede mig om, at han vil fremsætte et lovforslag, der sikrer omvendt bevisbyrde i arbejdsskadesager.”
Netop en fair behandling af PTSD-ramte veteraners arbejdsskadesager har været en mærkesag for Soldaterlegatet gennem alle årene.
Peter Højland viste desuden en grafik, som tydeligt illustrerede, at legatuddelingerne “heldigvis” er faldet støt som følge af færre ansøgninger.
Godt samarbejde med politikere
Forsvarsministeren gentog sit løfte i en videohilsen til årsmødet, hvor han fortalte at regeringen lægger op til at styrke veteranindsatsen ved at indføre en formodningsregel.
”I dag er det sådan, at veteranen står temmelig alene med ansvaret for at bevise, at PTSD skyldes udsendelsen. Med regeringens udspil lægger vi op til at vende bevisbyrden om i arbejdsskadesager. For regeringen ønsker akkurat som jer, at vores veteraner får den bedst mulige behandling.”
Troels Lund Poulsen var forhindret i at deltage i årsmødet på grund af et møde på Island med den ukrainske præsident Z.
“Det mener ministeren åbenbart er mere vigtigt end at være sammen med os her i dag,” som Peter Højland tørt noterede sig til forsamlingens almindelige morskab.
Bestyrelsesformanden fremhævede, hvordan Soldaterlegatet har haft et forbilledligt samarbejde med det politiske niveau.
Som dengang det stod klart, at hvis Soldaterlegatet støttede en skadet veteran med en kørestol til 100.000 kroner, så ville støtten være skattepligtig for veteranen.
“I løbet af en måned blev loven ændret med støtte fra alle 179 folketingsmedlemmer,” konstaterede Højland.
Senere stod det klart, at en tilsvarende støtte ville blive modregnet i veteranens kontanthjælp. Også hér var opbakningen til en cirkulæreændring opnået og gennemført i løbet af en måned.
Peter Højland foralte en lille anekdote om, hvordan kimen til Soldaterlegatet blev lagt i en samtale em majdag i 2008 mellem Oticons direktør Niels Boserup, daværende forsvarschef Jesper Helsø og Højland selv, der fik overdraget stafetten og har stået i spidsen i alle 15 år.
Supplement – ikke erstatning
En anden helt central skikkelse i Soldaterlegatets arbejde er formanden for legatuddelingskomiteen, Sven A. Blomberg, der har siddet for bordenden ved samtlige fondens 4.700 legatuddelinger gennem årene.
Han fremhævede, at der ikke i samfundet var den nødvendige forståelse for veteranernes situation, og at legaterne er et supplement, ikke en erstatning, for den offentlige støtte.
Formanden for legatuddelingskomiteen, Sven A. Blomberg, fortæller om fondens arbejde gennem årene.
Sven A. Blomberg sagde, at Soldaterlegatet har haft en væsentlig andel i at sætte PTSD på samfundets dagsorden.
“Ikke at vi har gjort det alene, men vi har dog spillet en væsentlig rolle.”
Han noterede samtidig, at 92 procent af alle legater er gået til veteraner, der har psykiske mén.
Forsvarschefen: I har sejret
Også forsvarschef Michael Wiggers Hyldgaard var på talerstolen, og han erindrede om, at de veteraner, som er blevet skadet, i mange tilfælde er ganske unge mennesker.
“I har opnået, hvad I satte jer for og man kan sige, at I har sejret jer selv ihjel. Tak for den forskel, I har gjort,” sagde forsvarschefen, der i samme åndedrag nævnte, at der hverken fandtes veterancenter, flagdag eller veteranpolitik, da Soldaterlegatet trådte ind på scenen.
Forsvarschef Michael Wiggers Hyldgaard takkede Soldaterlegatet.
Bestyrelsesformand Peter Højland bemærkede, at efterbyrden af krig er langt større, end nogen har fattet, og han forsikrede om, at der er sat midler af til at føre alle igangværende sager om arbejdsskadeerstatning til ende.
Det sidste årsmøde rundede han af med et stærkt ønske:
“Det kan være, det er naivt. Men jeg håber aldrig, vi får brug for et soldaterlegat igen.”
Se tilbageblik på 15 år med Soldaterlegatet i det digitale magasin nedenfor.