Aktiv veterankoordinator i Viborg

I Viborg Kommune har man med stor succes ansat en koordinator med baggrund i forsvaret. Michael Printzlau Vester har været ansat 14 år i forsvaret og har været udsendt til Afghanistan. Et ønske om at ville noget andet med nye udfordringer fik ham til at søge jobbet som veterankoordinator i Viborg. Og ønsket om at nå ud til veteranerne er gået i opfyldelse. Opskriften på succesen er netværk.

Michael havde et stik af dårlig samvittighed over ikke at hjælpe de veteraner, der kommer hjem fra en udsendelse med skader – både fysiske og psykiske – og det store ønske om at gøre noget, hang godt sammen med en ansøgning til stillingen som veterankoordinator, der blev opslået i foråret 2015. Med en officeruddannelse i baglommen og en stor bunke soldatervenner på Facebook, havde Michael Printzler Vester gode forudsætninger for at kunne bestride stillingen som veterankoordinator til fulde.

Efter tre måneder i koordinator-stolen i Viborg, kan det mærkes, at Michael er lykkedes med at komme tæt på de veteraner, der har brug for noget mere hjælp eller støtte til at komme videre efter en udsendelse – eller bare gerne vil vide mere om arrangementer og tilbud.

– Det er min erfaring, at nogle veteranerne ikke åbner breve, hvis jeg sender noget til dem. Derfor er det min vurdering, at jeg skal nå dem via Facebook. Det er klart den hurtigste måde at nå dem på – det har jeg jo oplevet via min egen Facebook-profil og mine kollegaer i forsvaret. Facebook er en nem måde at kommunikere igennem, og her rammer jeg også bredt, fortæller Michael.

Rammer bredt

Facebook-siden hedder ’VeterankoordinatorViborgKommune’ og her lægger Michael mange ting op som har relevans for veteraner i kommunen. Ved hjælp af likes og delinger når informationerne vidt omkring og rammer ofte nogle, der ikke endnu er klar over, at der findes en veterankoordinator i Viborg. Når de henvender sig til Michael, kan han hjælpe dem videre i systemet.

– Jeg er ikke sagsbehandler og har ikke myndighedsansvar. Jeg sætter mig ind i tilbud og får koordineret tingene. Så snart sagerne bliver vanskelige, er der mange folk og instanser indblandet. Så mit fokuspunkt er den koordinerende rolle, hvor jeg har mulighed for at sætte mig i veteranens situation og let kan skabe relationer, forklarer Michael.

Behov for flere koordinatorer

Viborg og Slagelse er de eneste kommuner i landet, der har fuldtidsansat en veterankoordinator. Også i Slagelse bruger man med stor succes Facebook til at nå bredt ud med informationer til veteranerne. I nogle andre kommuner, fx Fredriksberg, har man en koordinator, der har veteraner som deres område, men som også laver meget andet. Og i mange kommuner, har man slet ikke nogen ansat specifikt til at tage sig af området. Så det er meget forskelligt fra kommune til kommune, hvordan man prioriterer.

Michael Printzlau Vester har et stort ønske om at nå ud til de pårørende. I Viborg er der omkring 1200 veteraner og dermed også mange pårørende. Det er hans næste store udfordring at få god kontakt til dem.

 

Skrevet af Marie Tanggaard