Forpremiere til fordel for sårede soldater

Overskuddet fra forpremieren på filmen ’Krigen’ blev doneret til Soldaterlegatet.

’Krigen’ blev vist i et fyldt Dagmar Teater onsdag den 26. august. De fleste gæster var veteraner, pårørende og andre med tilknytning til udsendte soldater til krigen i Afghanistan, som alle havde betalt 260 kroner for at se filmen før alle andre. Overskuddet på godt 23.000 kroner fra aftenens forestilling blev doneret til Soldaterlegatet, der støtter tidligere udsendte i internationale missioner med fysiske eller psykiske skader.

Forud for filmen fortalte oberst Kim Kristensen om sine egne erfaringer og om, hvordan man sjældent har et overblik over alle konsekvenser ved en hastig beslutning taget under ekstremt tidspres. Oberst Kim Kristensen er Ceremonimester for Kongehuset, Bataljonchef for ISAF 4 og forfatter til bogen ‘Følg mig! – ledelse fra fronten’.

Aftenens event var arrangeret af Jon Marin, der er officer af reserven ved Gardehusarregimentet. Han har en baggrund fra 10 år i forsvaret, og valgte at donere indtægterne fra forpremieren til Soldaterlegatet, fordi han mener, det er vigtigt at hjælpe de udsendte, der vender hjem med skader.

Rigtige soldater spiller med

’Krigen’ er et spændende drama, der følger kompagnichef Claus Michael Pedersen og hans mænd, der er udstationerede i Helmand i Afghanistan. Afghanistan. Claus’ kone Maria forsøger hjemme i Danmark at holde sammen på en hverdag med en mand i krig og tre børn, der savner deres far. Under en rutinemission fanges soldaterne i en voldsom ildkamp mod Taleban. For at redde sine mænd træffer Claus et valg, som fører ham tilbage til Danmark, anklaget for en krigsforbrydelse. De medvirkende skuespillere er blandt andre Pilou Asbæk, Søren Malling, Tuva Novotny og Charlotte Munck. Soldaterne spilles af rigtige soldater, der har været udstationeret i Afghanistan. Blandt andet premierløjtnant Marie Elver Windekilde, der er sprogofficer.

– Jeg synes, at filmen fremstiller nogle problemstillinger, men den fortæller ikke, hvad seeren skal synes. Derfor synes jeg, at filmen er interessant.  For jeg tror, at jeg får én ting ud af filmen, mens min mor fx ser noget andet, fortalte Marie Elver Windekilde ved forpremieren.

Hør her hvorfor Jon Marin arrangerede filmeventen:

’Krigen’ har premiere den 10. september 2015 i landet over.

Skrevet af Marie Tanggaard