’Idrætten samler os som familie’

Jari Ylänen er den sidste i rækken af fire skadede veteraner, Soldaterlegatet følger de næste par år igennem deres deltagelse i DIF Soldaterprojekt. Jari håber at kunne finde den helt rigtige idrætsgren men også at få nogle gode oplevelser med familien. Helst i naturen som giver ham en ro og flytter fokus fra det daglige liv med PTSD’en som en mørk følgesvend.

42-årige Jari Ylänen, hans kæreste og to børn har deltaget i flere af DIF Soldaterprojekts familiecamps. Senest i sommeren 2018 ved Thurøbund Spejdercenter, hvor de boede i telt og prøvede at sejle, skyde med bue, ro kajak og lave mad over bål. Turen, der var arrangeret i et samarbejde mellem Det Danske Spejderkorps og DIF Soldaterprojekt, gav PTSD-skadede veteraner og deres familier mulighed for at være sammen om nogle oplevelser samtidig med at far kunne trække sig, når han havde behov for det.

Netop det at kunne gå for sig selv er vigtigt for Jari Ylänen i hverdagen. Han bor i øjeblikket ikke sammen med sin familie, fordi han har det for dårligt til at kunne indgå en almindelig hverdag med børn, der griner og råber, madlavning, indkøb osv.

-Jeg bliver enormt hurtigt stresset, når jeg er derhjemme. Jeg går hurtigt over i Battle Mind. Og så har jeg svært ved at falde ned igen, og det går ud over familien, fortæller Jari.

Battle Mind er den tilstand vi befinder os i, når vi er under pres. Veteraner med PTSD, bliver pressede af at være i den tilstand og kan have svært ved at komme ud af den.

Fjerne fokus fra det hårde liv

Jaris kæreste Anja Revall er meget opmærksom på Jaris mentale tilstand og er opsat på at hjælpe ham til igen en dag at kunne flytte tilbage til hende og deres to piger. Indtil det kan lade sig gøre, forsøger de at gøre gode ting sammen, der styrker deres familierelation og aflaster hende. På familiecampen var det rart for Anja at møde andre koner og kærester, der havde det ligesom hende og stod med de samme udfordringer i hverdagen.

-Jeg var rigtig glad over som pårørende endelig at blive set, for det kan godt være, at veteranerne har været i krig og fået PTSD, men vi andre har jo fået stress af at være i krig derhjemme i så mange år. Børnene kunne desuden være sammen med andre børn, og det var fedt bare at få en fed familieoplevelse, hvor jeg ikke skulle være tovholder for en gangs skyld, siger Anja.

Hele familien kan godt lide at færdes i naturen sammen, fordi de her finder den ro, der ikke findes i hverdagen. Derfor vil de gerne deltage i flere friluftsture og arrangementer i det fri. På samme måde hjælper idrætten dem til at fjerne fokus fra deres liv derhjemme for en tid.

-Idrætten er med til at samle os. Her kan alle være med uanset alder og kunne. Vi har det sjovt, og det er det, vi mangler i vores hverdag. Det er utrolig vigtigt med sådan et projekt her, hvor vi kan slappe lidt af, og der er nogen andre, der har ansvaret, mener Anja.

Et tryk på PTSD-knappen

Jari håber på sigt at kunne deltage i Invictus Games, der er et internationalt sportevent for skadede veteraner. På den korte bane, vil han gerne finde den idrætsgren, der passer bedst til ham og have sin familie med i det, så de kan få nogle fælles oplevelser igennem DIF Soldaterprojekt.

Jari har prøvet at styrketræne men skal være opmærksom på denne form for træning, fordi hans PTSD bliver tricket af træning med høj puls.

-Hvis jeg fx dyrker cross fit eller virkelig træner igennem, så får jeg så mange endorfiner i kroppen, at jeg trykker på PTSD-knappen. Så pumper adrenalinen, Battle Mind starter, så kører løbet, og det kan tage timer eller dage at komme ned igen. Når jeg træner, skal jeg lige finde ud af hvad og hvor hårdt, jeg skal træne. For hvis jeg virkelig giver den gas, ryger jeg tilbage igen. Der er friluftsliv godt for mig. Der kommer jeg ikke op, fortæller Jari.

Anja håber også, at deltagelsen i DIF Soldaterprojekt kan give Jari noget værdi og noget selvværd.

-Han har lidt mange nederlag i forhold til det at være far og være familie. Efter at han har indset, hvor syg han er, fornemmer jeg, at det har givet ham et kæmpe tryk, hvor han oplever, at han har gjort meget ondt i familien. Derfor er det utroligt godt, at der nu er nogen, der hjælper ham til at få nogle oplevelser, hvor han får muligheden for at være den gode far, som har det rart og nyder noget med sine børn. Men også at få nogle uformelle venskaber, hvor man bare dukker op, og hvor det hele ikke handler om ens sygdomsidentitet. Samtidig med at man bliver guidet ud i et civilt liv, forklarer Anja.

FAKTA

  • Jari er i dag ansat i Forsvarets Tung Transportsektion i Næstved. Han var udsendt fra GHR.
  • Battle Mind kan defineres som præstation under pres og er den tilstand vi befinder os i, når vi er under pres. Man bruger også begrebet om soldater, der er i kampberedskab. Tilstanden påvirker krop og sind. Kroppen går i alarmberedskab, og nogle mennesker bliver skarpere. Andre, fx PTSD-skadede, kan miste grebet om situationen. Læs mere i bogen ’From Battlemind to Homemind’ af Christopher Bisgaard Olesen, der handler om omstillingen af soldater fra kampberedskab til genindsættelse i den civile verden.

Skrevet af Marie Tanggaard