Idræt som socialt springbræt

Mikkel Schaumann og Jarï Ylänen er to af de skadede veteraner, Soldaterlegatet har fulgt igennem deres deltagelse i DIF Soldaterprojekt. Fra da vi mødte dem første gang i 2018 til i dag, er begge deres liv ændret markant til det bedre på flere områder.

Første gang vi mødte Mikkel opholdt han sig det meste af tiden i lejligheden med sin kone og deres tre børn. Han deltog sjældent i sammenkomster og brød sig ikke om at købe ind alene. Men efter at han begyndte at deltage i fælles-aktiviteter og -træninger med DIF Soldaterprojekt har hans dagligdag og livskvalitet ændret sig. Mikkel isolerer sig ikke længere i eget hjem, han har startet sit eget lille firma, hvor han filmer med drone, og han planlægger gerne familieferier. Én af de væsentligste grunde til hans personlige positive udvikling er, ifølge ham selv, hans deltagelse i DIF Soldaterprojekt. Projektet har været hans sociale springbræt til en ny tilværelse – en langt mere social tilværelse og tilmed i en ny uniform.

-Jeg er civil i dag og har skiftet militæruniformen ud med tøj fra Fjällräven, griner Mikkel og fortsætter:
-Fællesskabet på de ture, vi har været med på, betyder alt for min familie og mig. Vi har fået mange gode bekendtskaber og tager på ferie med andre veteranfamilier, vi har mødt igennem projektet.

Mikkel er efterhånden en så garvet deltager, at han selv er begyndt at kunne give noget af det, han har fået med sig videre til andre. Han føler, at han bidrager til fællesskabet med sin erfaring, og det giver ham en god følelse at kunne hjælpe andre, der står i samme situation, som han selv gjorde for bare et par år siden.

‘Man trækker hinanden op’

Jarï træner ofte CrossFit i et center på Amager i regi af DIF Soldaterprojekts Safe Zone-træning. Måden at træne på tiltaler ham meget. Han elsker at kaste rundt med bildæk, og i træningscentret møder han nogen, der aldrig har været i forsvaret.

-Jeg snakker lidt med de andre, jeg træner med, og så trækker jeg mig, når jeg ikke kan rumme mere, fortæller Jarï.

Jarï, hans kone og deres to døtre har deltaget i de fleste af de familiecamps, som DIF Soldaterprojekt arrangerer op til jul og i sommerferien. Her har de mødt flere familier, som de nu jævnligt ses med privat. Jarïs kone Anja mødes derudover hver uge med de andre koner fra familierne, hvor de får talt om fælles udfordringer og løst små og store problemer. For Jarï er det ligeledes rart at møde ligesindede veteraner, der har de samme slags psykiske udfordringer efter deres udsendelser.

-Man trækker hinanden op, og jeg føler mig ikke alene, fortæller Jarï.

På sidste sommers familiecamp, der som i år blev afholdt i Silkeborg, prøvede de kræfter med både mountainbike og kajak. Det har resulteret i, at hele familien nu cykler sammen i skoven, og at den yngste datter er begyndt til kajak, hvor Jarï er med som forældrehjælp.

-Det betyder meget for vores datter, at far er med, og at de oplever noget sjovt sammen, siger Anja.

Hør interview med Mikkel, Jarï og Anja om deres vej til en mere social tilværelse:

Se vores Youtube-kanal: Soldaterlegatet

Fakta

  • DIF Soldaterprojekt skal medvirke til en inklusion af skadede veteraner og til en opbygning af et klubnetværk og et fællesskab i relevante idrætsforeninger under DIF sammen med andre udøvere. Idrætstilbuddet og det sociale fundament skal være et springbræt for skadede veteraner på deres vej fra en militær karriere til et liv i det civile.
  • DIF Soldaterprojekt henvender sig til alle skadede veteraner. Projektperioden løber frem til den 31. december 2020. Læs mere på: www.difsoldaterprojekt.dk/

Skrevet af Marie Tanggaard