Balkanveteran får erstatning efter 19 år

Jesper Mailand er balkanveteran og har nu – 19 år efter sin hjemkomst fra en udsendelse som soldat i 1995 – fået anerkendt, at han er blevet syg af udsendelsen.

Sammen med advokater fra advokaterne Elmer & Partnere og med hjælp fra Soldaterlegatet har Jesper Mailand ført en hård kamp mod arbejdsskademyndighederne. I 2012 fik han et personligt møde med beskæftigelsesminister Mette Frederiksen for at fortælle sin historie, som ligner mange andres.

Arbejdsskade under udsendelse

Jesper Mailands historie begyndte i februar 1995, hvor han blev udsendt til Sarajevo i Bosnien i syv måneder. Han var her jævnligt udsat for bombardementer og beskydninger fra snigskytter. Han overværede drab på civile, herunder en civil person der blev skudt lige foran ham af en snigskytte. Få dage inden han skulle hjem oplevede han bombenedslag, hvorved han selv blev væltet omkuld og en kollega blev hårdt såret. Allerede ved sin hjemkomst fra udsendelsen havde han en række forskellige psykiske symptomer, men han var ikke selv klar over, at det var tegn på sygdom. Særligt havde han en decideret sikkerhedsadfærd, som senere aftog noget. Han var ikke sig selv men klarede i mange år at opretholde en tilværelse med fortsat ansættelse ved Forsvaret. En dag kunne han dog ikke mere og var nødt til at søge hjælp.

Stor anerkendelse

– Hold da op.. Nu sidder jeg jo her med tårer i øjnene.. tak.

Sådan skrev Jesper Mailand til sin advokat få sekunder efter, han var blevet orienteret om, at Arbejdsskadestyrelsen anerkendte, at hans PTSD er en arbejdsskade. Det er en kæmpe forløsning for ham, at det nu er afgjort, at han blev syg af sit arbejde.

Sagen er ikke slut endnu. Arbejdsskadestyrelsen skal nu træffe afgørelse om godtgørelse og erstatning.

– Hvad jeg får i erstatning er ikke så vigtigt, siger Jesper Mailand og fortsætter: – Det der virkelig betyder noget er, at min sygdom nu er anerkendt som en arbejdsskade – jeg har det sort på hvidt fra Arbejdsskadestyrelsen.

Kilde: www.elmer-adv.dk

Skrevet af Marie Tanggaard