Krigsdans

Soldaterlegatet har støttet Marie Suul Brobakkes dokumentarfilm Krigsdans (2017), hvor man følger tre veteraner og Det Kongelige Teaters dansekompagni i opsætningen af den reumertprisvindende forestilling I Føling (2015).

Teaterforestillingen, instrueret af Christian Lollike, bygger på Afghanistanveteranerne Henriks, Martins og Jespers personlige oplevelser af at være i krig og efterfølgende at vende hjem til Danmark og hverdagen igen. Dokumentaren viser, hvordan forestillingen bliver til hen over 4 uger. I et usædvanligt møde mellem dans og fortælling, mellem poesi og grusomhed, hører vi om, hvad krig kan gøre ved en.

Jesper kom hjem fra Afghanistan med PTSD, mens Henrik og Martin mistede ben på grund af miner. Ti år senere befandt de sig på Det Kongelige Teater, hvor de sammen med 30 balletdansere skulle skabe en forestilling baseret på egne oplevelser. Det blev en kæmpe udfordring, især for den psykisk skrøbelige Jesper, der i samarbejdet med instruktør Christian Lollike konfronteredes med sin situation.

-Det var en meget stor oplevelse at være med i stykket. Jeg vidste ikke 100 procent, hvad jeg gik ind til, men pludselig fik jeg mulighed for at få sat ord på, hvad der var sket. Det var en kæmpe sten, der faldt fra mit hjerte, og jeg voksede mentalt og fysisk og blev meget klar over, at der var noget, der skulle på plads, før jeg kom helt ud på den anden side. Jeg havde gået med nogle ting inden i mig i ni år uden at snakke med nogen om det, hvor jeg havde prøvet at klare det selv ved at arbejde 16 timer i døgnet for at undgå at tænke, fortæller Jesper.

Mødet mellem to verdener

Marie Brobakke fik idéen til dokumentaren gennem sin interesse for projektet Danish Wounded Warriors, hvor to balletdanserinder genoptræner sårede veteraner ved hjælp af pilates. Nogle af de samme dansere og veteraner var involveret i teaterstykket, og mødet mellem de to verdener fascinerede Marie Brobakke i en så høj grad, at hun hurtigt gik i dialog med Christian Lollike og Det Kongelige Teater om at følge processen og fortælle historien.

-Jeg ville også lave film om noget, jeg ikke forstår. Og jeg forstår grundlæggende ikke krig og konsekvenserne af krig. Og heller ikke hvorfor det har været så svært for især psykisk sårede veteraner at få den opfølgning, de har haft brug for efter, de har været udsendt. Det er noget både forestillingen og dokumentaren forhåbentlig kan være med til at sætte fokus på, siger Marie Brobakke.

Med kameraet på skulderen filmede Marie Brobakke de tre veteraner næsten hver dag i prøveperioden og fulgte især Jesper så meget som muligt. Allerede første dag, var det tydeligt for hende, at det var Jesper, der havde mest på spil. Derfor stod han tydeligt frem som en hovedperson for hende. I begyndelsen var det overvældende for ham, men de to fandt hurtigt en rytme for samarbejdet, og Jesper gennemgik en kæmpe forandring i de fire uger, Marie Brobakke filmede.

Mistede fodfæstet

I årene efter Jespers’ hjemkomst fra Afghanistan ramlede hans verden. Han blev skilt, mistede sin faste bolig og måtte bo rundt omkring, inden han fik midlertidigt ophold på et veteranhjem. Men hans medvirken i stykket åbnede noget op inden i ham, der gjorde, at det blev en meget positiv oplevelse.

-Jeg fik snakket om det hele og fik fortalt min historie foran 30 dansere. Det var svært i starten, men efter min deltagelse fik jeg gå-på-mod til at gøre noget selv, og det gik op for mig, at jeg skulle ud og få mig selv op af stolen. På teatret var der rum og meget interesse for at høre min historie, og ’I Føling’ gav mig et stort skub, siger Jesper.

Instruktør Marie Brobakke håber, at hendes dokumentar kan give seerne et indblik i konsekvenserne af krig for det enkelte menneske og samtidig vise, hvordan kunsten både kan sætte dagsorden og være en del af en helingproces. Både for de medvirkende og publikum.

Undervisningsmateriale

Der er efterfølgende blevet udarbejdet undervisningsmateriale til filmen, der primært henvender sig til udskolingen og gymnasiet til fagene samfundsfag, dansk, psykologi, historie, og billedkunst. Filmen er velegnet til tværfaglige forløb. Find det på materialeplatformen eller hent det her:

> Hent undervisningsmaterialet her
> Se dokumentaren på Vimeo.com/187302514/ (kopier link)

Password til at se filmen: brobakke