I foråret 2014 har en gruppe af 12 hjemvendte soldater med psykiske mén deltaget i et mentalt træningsprogram – Mindfulness Baseret Stress Reduktion – på Aarhus Universitet. Forløbet har haft en stor positiv effekt på veteranernes mentale tilstand.
Pilotprojektet på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser har hjulpet veteranerne med at håndtere deres PTSD og andre psykiske skader, de har fået som følge af deres udsendelse i internationale missioner.
Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) er et videnskabeligt dokumenteret mentalt træningsprogram, der kan nedsætte fysiske og psykiske symptomer og derved forbedre menneskers livskvalitet og funktionsniveau. Deltagerne undervises af blandt andre psykolog Tua Preuss og overlæge Lone Fjorback, der også forsker i mindfulness på Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser.
– MBSR kan give veteraner redskaber til, hvordan de både inden og efter en udsendelse lærer at forholde sig til den kæmpe stress, de går og bærer på i kroppen. Og det på en måde der går i en positiv retning i stedet for en negativ. Derudover hjælper dét at være i en gruppe veteranerne til ikke at tage den stress og de traumer, de har, så personligt. Gruppeforløbet letter dem for byrden ved at stå alene med deres stress, fortæller Lone Fjorback.
Flotte resultater
Tilbagemeldingerne fra veteranerne i projektet har været meget positive. Deltagerne blev bedt om at evaluere værdien af programmet på en skala fra 1 til 10 (1 er ikke vigtig, 10 meget vigtig), og her vurderede de i gennemsnit 9. Begrundelserne for de flotte vurderinger lød blandt andet på:
• jeg føler, at jeg kan komme i gang med mit liv igen,
• jeg kommer mere ud nu,
• jeg har fået værktøjer til få kontrol over mit liv og
• jeg tør se fremtiden i øjnene.
Ifølge Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser har pilotprojektet været en succes allerede på det punkt, der handlede om at undersøge relevansen af programmet for veteraner. Forskningsklinikken ved af erfaring og via forskning, at programmet kan nedsætte angst, depression og stress, hvis man dedikerer sig til træningen. Det, de var i tvivl om var, hvorvidt veteraner overhovedet ville være villige til at møde op og gå ind i et program, hvor man sidder i rundkreds og observerer sin vejrtrækning osv. Men det var de. Faktisk har gruppen på mange måder været nemmere at arbejde med end andre patienter, da de var utroligt engagerede og disciplinerede og viste stort ansvar for gruppen.
Skadet soldat
Michael er en af de veteraner, der har fulgt MBSR-programmet. Han blev fysisk skadet under udsendelse i Afghanistan, og siden har han lidt af psykiske efterreaktioner og haft svært ved at få en normal hverdag til at hænge sammen. Mindfulness-forløbet har hjulpet ham til at se anderledes på tingene og givet ham mere ro i sindet.
– Mit hoved var fuld af en masse tanker, før jeg begyndte. De er der ikke længere nu, og det er det primære resultat for mig. Jeg er mindre stresset, og jeg kan ikke sætte et mål på hvor meget, men det føles godt. Jeg er meget spændt på, hvordan det forholder sig, når jeg kommer i gang med skole og arbejde igen, fortæller Michael.
Gruppeforløb og battlemind
Michael var i tvivl om, hvorvidt han kunne holde til at sidde i en gruppe og lytte til andre soldater og deres tudehistorier (hans ord), men han fandt ud af, at det slet ikke handlede om det. Nu føler han derimod, at han har fået nogle gode venner via forløbet. Tidligere isolerede han sig nemlig. Nu har han mod på at komme mere ud, nyde andres selskab og acceptere tingenes tilstand.
– Jeg har fået mod på livet igen. Har rent faktisk en tro på at tingene nok skal blive gode og ’normale’ igen. Det har jeg ikke haft længe – jeg har nærmere haft et negativt syn på verden. Jeg kan også lide mit eget selskab igen og nyder rent faktisk tilværelsen, hvilket nok er en af de allerbedste ting ved dette forløb, siger Michael.
Michael har via MBSR lært at tackle sine udfordringer anderledes end før. Han har indset, at der er andre, der har det som han, og så har han lært, hvordan han skal forholde sig til at være i ’battlemind’, der er den tilstand som opstår i ens hjerne, når man kommer ud for et pres, der er større end både travlhed og hverdagens stress. Det er også den hjernekemiske tilstand, der giver en person den indre styrke til at klare den barske del af virkeligheden. Løsningen er til dels meditation
– Jeg føler mig meget bedre rustet til at håndtere hverdagen, men ved også at det kræver en fortsat indsats med meditationer hver dag, slutter Michael.
- Pilotprojektet for veteranerne er blevet oprettet med støtte fra Soldaterlegatet.
- I sensommeren vil de endelige resultater af pilotprojektet foreligge. Først skal der analyseres på de sidste data fra deltagernes scanninger, pulsmålinger og kognitiv tests.
- Vil man høre nærmere om projektet, kan man kontakte Forskningsklinikken for Funktionelle Lidelser på tlf. 78 46 43 10 eller læse mere på: mindfulness.au.dk/forskning/
Mette Bahnsen fra Persona Film har lavet filmen Mindful Medicin, der følger en gruppe deltagere gennem et forløb.
Gå til Vimeo.com og søg efter: MINDFUL MEDICIN – om mindfulness baseret stress reduktion
Skrevet af Marie Tanggaard