Sårede veteraner hjælpes af økonomisk rådgivning

Den hjemvendte og psykisk sårede soldat Nicklas har fundet ekstra ro i tilværelsen ved at have fået orden på sin økonomi efter at have deltaget i et økonomisk rådgivningsprojekt sat i værk af Nykredit, Soldaterlegatet og KFUM Soldaterhjem i Holstebro.

Samarbejdet der kaldes ’Økonomisk Overblik’ begyndte for godt et år siden i januar 2013. Rådgivningen udføres af frivillige medarbejdere i Nykredit, der igennem et kortere eller længere forløb gennemgår den pågældendes økonomi og sammen får de styr på budget og forbrug. Nicklas W. Mikkelsen bor på Soldaterhjemmet i Holstebro og har haft stor glæde af et forløb på en måned med en rådgiver Louise.

– Rådgivningen hjalp mig i en krise, hvor der var mange ting om ørerne, og det økonomiske var en af dem. Jeg var inde i en depression, hvor jeg ikke havde lyst til noget. Louise kom til mig og viste, hvordan det kunne løses nemt, og mit humør ændrede sig, fortæller Nicklas.

Nicklas har været udstationeret to gange. Første gang i Kosovo i 2009 med KFOR hold 20 og sidste gang i Afghanistan med ISAF hold 12 for to år siden. Efter han kom hjem, har han haft nogle psykiske efterreaktioner og har haft svært ved at koncentrere sig om mange ting på en gang. Også økonomien blev uoverskuelig. Det var relativt små ting, der skulle til for at få økonomien på ret køl, men det var nødvendigt at få hjælp til det.

– Dét, at en tog mig i hånden og hjalp mig igennem problemet, var en kæmpe gave. I dag kører det bare. Før i tiden vidste jeg ikke, om der var styr på det. Det har haft utroligt meget at sige, at et andet menneske har brugt tid på én – frivilligt, siger Nicklas.

Struktur skaber ro i hovedet

Assisterende soldaterhjemsleder Mette Mejlgaard står for rekreationen af veteranerne på hjemmet. Hun har fulgt Nicklas hele vejen, fra da han flyttede ind på hjemmet i sommeren 2013, og hun fortæller, hvordan man har brug for struktur omkring sig, når man har rod i hovedet.

– Det handler om at lave et budget samt at få en stor portion bevidsthed og fokus på, hvad man bruger. Det kan være en enorm bekymring at have rod i økonomien. Ved hjælp af rådgivningen, har Nicklas fået orden i mapper og økonomi. Har man rod i hovedet, har man brug for struktur omkring sig. Det har han fået nu, mener Mette Mejlgaard.

Helt konkret er det vigtigt for veteranerne at skabe nogle gode vaner. Fx når de handler. Skal de købe mærkevarer eller discount, har de det rigtige telefonabonnement, kan de tage en taxa hjem osv.

– Sunde og gode økonomiske vaner frigiver energi og ressourcer til at få orden indeni. Det handler egentlig meget om økonomisk opdragelse. Ikke alle har fået det med hjemmefra, fortæller Mette.

Formålet med projekt ’Økonomisk Overblik’ er at yde økonomisk rådgivning til hjemvendte soldater fra internationale missioner, der har pådraget sig fysiske eller psykiske skader under udsendelsen. Rådgivningen er oprettet gennem et samarbejde mellem Nykredit og Soldaterlegatet. ’Økonomisk overblik’ kører som pilotprojekt tre steder i landet: Veteranhjem København, Soldaterhjem Holstebro og Soldaterhjem Hvorup. Hvis erfaringerne bliver som forventet, udvides projektet til andre soldater- og veteranhjem.

Skrevet af Marie Tanggaard