VeteranHaven indviede flagplads

Mandag den 5. maj blev en lille fin brostenbelagt flagplads med et flot vajende Dannebrog indviet i VeteranHaven i Slots Bjergby ved Slagelse.

150 gæster deltog i begivenheden, hvor gardehusarregimentets hesteeskadron akkompagnerede flagets vej til toppen.  Den 18 meter høje flagstang er centralt placeret i VeteranHaven på en cirkel af brosten med et græsk kors i midten. Pladsen har stor betydning for havens veteraner og bliver det daglige samlingspunkt om morgenen, når Dannebrog skal hejses, og når flaget skal sænkes ved fyraftenstid.

Grundlægger, ophavsmand og formand for bestyrelsen i VeteranHaven, René Pamperin, bød på den lidt regnfulde mandag velkommen til de mange gæster. Derefter holdt Slagelses borgmester Stén Knuth og chef for Gardehusarregimentet, Oberst og Kammerherre Tommy M. Paulsen tale. Flaget var doneret af Gardehusarregimentet og blev overrakt til to veteraner fra VeteranHaven, der derefter hejste flaget.

Terapeutisk sansehave

René Pamperin er krigsveteran fra internationale missioner i Bosnien og Afghanistan og har fået diagnosticeret PTSD. Han fandt ud af, at han fik det godt af at gå rundt i sin have og begyndte i 2009 at tegne en masse tegninger af en stor have. Tankerne blev langsomt til virkelighed, og han brugte det meste af sin erstatning på at grundlægge en sansehave, der skal hjælpe traumatiserede soldater som ham selv.
Det var derfor en dag med stor betydning, da den 25.000 kvadratmeter store have, der blev taget i brug sidste sommer, kunne indvie den nye flagplads.

En svær tid

– Jeg havde det dårligt, havde ofte mareridt og isolerede mig selv og ville ikke være sammen med andre, fortæller Rene Pamperin om tiden efter sin udsendelse til Afghanistan i 2007.

Til at begynde med, var det bare Rene selv, der gik i gang med at lave have på sin svogers grund i Slotsbjergby ved Slagelse. Men i dag er der dannet en forening med 85 medlemmer og der er kommet mere end 250.000 kroner ind i donationer til projektet.

– Det havde jeg aldrig turde drømme om. Men det er dejligt, at jeg kan hjælp folk med det her gratis tilbud, siger Rene Pamperin.

En have for alle

Haven er både for veteraner fra forsvaret, politiet, sygehusvæsenet og humanitære organisationer, der har været udsendt i internationalt arbejde for Danmark. Deres pårørende og andre interesserede er også velkomne, og det er ikke afgørende, hvor meget den enkelte er i stand til at arbejde.

For yderligere information se mere på www.veteranhaven.dk eller kontakt René Pamperin på kontakt@veteranhaven.dk

Skrevet af Marie Tanggaard