Til marts deltager 17 veteraner, hvoraf 10 er fysisk eller psykisk sårede, i Grønlandsekspeditionen, Arctic Challenge, hvor de skal gå knap 400 km langs Grønlands østkyst på turski med pulk. Formålet er at sætte fokus på de værdifulde ressourcer og kompetencer som veteraner – både sårede og raske – besidder.
Forberedelser til den ekstreme udfordring er gået ind i sin sidste fase, og der trænes nu benhårdt frem til ekspeditionens start. De skadede veteraner har forskellige skader – blandt andet benamputationer, andre alvorlige skader på kroppen samt PTSD. Men fælles for dem alle er, at de igennem foreningen Veterans in Motion vil udfordre sig selv ved at rykke egne grænser og derved få et dybere indblik i, hvem de hver især er og om muligt ændre måden, de ser sig selv på.
Det er afgørende, at veteranerne har fysikken, samarbejdsevnerne og det psykiske overskud til at gennemføre den månedlange ekspedition. Derfor har de tidligere i år været på en udtagelsesweekend hos Frømandskorpset i Kongsøre, hvor de er blevet udfordret med øvelser, der skal vise, hvordan de håndterer ekstrem kulde, udmattelse og at skulle knokle videre, selvom de er gennemblødte. Træningen fra nu af består af flere ugentlige fællestræninger med blandt andet kredsløbstræning i ThoraxTrainer og funktionel styrketræning med at slæbe bildæk på asfalt, og veteranernes fysiske og psykiske tilstand bliver nøje overvåget af ekspeditionens læge, der sammen med ekspedtionslederen har det sidste ord for, om de kan deltage.
Ekstrem kulde, udmattelse og samarbejdsevner
Ekspeditionens leder, Mads Wørmer, har stor erfaring med at begå sig på Arktisk. Han er tidligere patruljefører og leder for Siriuspatruljen og arbejder som sagsbehandler for landoperationer hos Arktisk Kommando i Forsvaret. Han fortæller, hvad det skal give den enkelte veteran at deltage i ekspeditionen.
-Alle deltagerne vil opnå åbenlyse færdigheder og kompetencer i at begå sig i arktisk klima. Derudover skal de lære at indgå i en gruppe under ekstreme forhold i 30 dage i et koldt arktisk miljø uden bad, telefon, internet og familie. Det i sig selv stiller store krav til den enkelte veterans sociale kompetencer. Psykisk vil Arctic Challenge uundgåeligt også flytte veteranernes grænser og tro på egne evner på trods af, at de allerede har været udfordret gennem deres udsendelser med Forsvaret. Det arktiske miljø er noget af det vanskeligste at begå sig i, og alt, hvad man gør eller ikke gør, har konsekvenser, fortæller Mads Wørmer.
For at sikre at ekspeditionen forløber forsvarligt og bliver en succes, har Veterans In Motion hentet mandskabsassistance fra Forsvarets eliteenheder. Den samlede deltagergruppe på 20 tæller, udover de 10 sårede veteraner, personer med erfaringer fra Slædepatruljen Sirius, Jægerkorpset og Frømandskorpset. Derudover deltager en læge, bandagist og fysioterapeut på selve ekspeditionen.
En af deltagerne på ekspeditionen, er Kim Holm, der mistede halvdelen af sin ene fod i Irak på hold 9. For ham handler turen om at bevise over for både sig selv og omverden, at han stadig har masser at byde på:
-Min motivation er, at jeg ønsker at flytte grænser og opnå et resultat, som ligner noget, der næsten er umuligt og så alligevel lykkes med det. Det er en fed fornemmelse, siger Kim Holm.
Støtte fra USA og Forsvaret
Uden praktisk hjælp fra Forsvaret er det er ikke muligt at lande på hverken Station Mestersvig eller Station Daneborg i Grønland, som er henholdsvis ekspeditionens udgangspunkt og mål, fortæller Mads Wørmer. Desuden har Forsvaret gennem Slædepatruljen Sirius været behjælpelige med at udlægge depoter i forbindelse med deres egen depotudlægning og stiller tre slædehunde til rådighed på ekspeditionen, som skal fungere som bjørnevagter.
En anden opbakning – men mindst lige så vigtig – kommer fra amerikansk side. USA’s ambassadør i Danmark Rufus Gifford har lige siden stiftelsen af Veterans In Motion i 2014 vist sin støtte ved at deltage i foreningens aktiviteter.
-Hver gang jeg har haft mulighed for at bruge tid sammen med mændene i Veterans In Motion, er jeg blevet overvældet af deres udholdenhed, positiv attitude og styrke. I betragtning af hvad hver enkelt af dem har været igennem, føler jeg mig privilegeret og inspireret til at konkurrere sammen med dem. Det har jeg blandt andet gjort i basketball ved Folkemødet på Bornholm, ved at svømme i de københavnske kanaler og ved at deltage på deres rappelling-kursus i Kongsøre. Og jeg vil benytte enhver lejlighed til at vise disse mænd den respekt, de har tjent og fortjener fra hver enkelt af os. Jeg håber, at jeg får mulighed for at deltage i det mindste på en del af turen til Grønland med dem i marts – og jeg er ikke i tvivl om, at de endnu en gang vil inspirere mig og omdefinere ord for mig som toughness og beslutsomhed, siger Rufus Gifford.
Foreningen bag
Veterans in Motion (VIM) er en forening af sårede veteraner for sårede veteraner, der ved hjælp af ekstreme aktiviteter skal forsøge at rykke fysisk og psykisk sårede veteraners grænser. Aktiviteterne skal være drevet af de sårede veteraner selv for derigennem at give veteranerne øget selvtillid og en hverdag uden Forsvaret. VIM udspringer af DIF Soldaterprojekt og blev stiftet i 2014 af projektleder Rune Oland sammen med en gruppe skadede soldater. Formand for foreningen er Christian Lanz, der er fysisk skadet soldat. Foreningen får støtte af fonde, firmasponsorater og sponsorer til at gennemføre sine aktiviteter.
Soldaterlegatet har ydet støtte til foreningen.
OM ARCTIC CHALLENGE
- Arctic Challenge løber af stablen over 30 dage fra medio marts 2017 langs Grønlands nordøstkyst, hvor de 20 deltagere skal tilbagelægge 384 km på turski og i specialbyggede sitski på pulke fra Station Mestersvig til Station Daneborg.
- 20 deltagere hvoraf 10 er sårede veteraner (to har PTSD og otte har en fysisk skade). De resterende 10 er ressourcepersoner med erfaringer fra Slædepatruljen Sirius, Frømandskorpset, Jægerkorpset, Forsvarets Para-idrætsprojekt, DIF Soldaterprojekt, en læge, en bandagist og en fysioterapeut.
- Under ekspeditionen vil veteranerne blive udsat for alt, hvad Grønlands barske natur har at byde på lige fra hårdt vejr og minusgrader til smukke naturscenarier og vilde dyr som isbjørne og moskusokser.
- Arctic Challenge bliver fuldt af et filmhold fra produktionsselskabet Monday Media, der ønsker at lave en dokumentarfilm om ekspeditionen.
- For yderligere information kontakt Christian Alexander Lanz, formand for Veterans In Motion og deltager i Arctic Challenge. Mobil: 51 51 52 88
Mail: cal@veteransinmotion.dk
Læs mere om Arctic Challenge og profiler på deltagerne på www.veteransinmotion.dk og følg med i deres arbejde på www.facebook.com/veteransinmotion
Skrevet af Marie Tanggaard