Få styr på økonomien

En arbejdsskadeerstatning skal sikre den sårede soldat en fornuftigt økonomisk fremtid. Med snusfornuft og gode råd hjælper økonomisk rådgiver Søren Meldgaard med at lægge en plan, der giver veteranen ro i maven.

I øjeblikket har Søren Meldgaard mere end ualmindeligt travlt med at rådgive veteraner, der blandt andet har fået en arbejdsskadeerstatning. På hans kontor i Herning hænger der et kort over Danmark. Det er fuldt med knappenåle lige fra Skagen til Nakskov.

-Jeg kalder det mit krigskort, og nålene viser mig, hvilke veteraner jeg skal mødes med og hvornår, jeg skal mødes med veteranen, fortæller Søren Meldgaard til Forsvarsavisen.

Den første kontakt til veteranen foregår over telefon, og allerede her sikrer han sig, at veteranen får en kreditorbeskyttet konto, som erstatningen kommer ind på.

-Jeg plejer at sige, at den beskytter mod alle nuværende og fremtidige kreditorer og mod fremtidige ekskoner, siger Søren Meldgaard.

Ingen lottogevinst

Normalt mødes Søren Meldgaard kun en enkelt gang med veteranen. Mere er sjældent nødvendigt.

-Jeg har en dagsorden, som vi typisk går igennem. En af de ting, som jeg plejer at sige, er, at du ikke har vundet i lotto. Du ser heller ikke nogen på kasernen køre rundt i en Audi A8 eller have et hus til fire millioner kroner.

Ellers bliver tiden brugt på at tale om, hvad veteranen kan bruge pengene på. Typisk handler det om køb af fast ejendom, som kan være en fornuftig placering af pengene. For nogle handler det om at indfri gæld, og hvis det drejer sig om misligholdt gæld, forhandler Søren Melgaard med kreditorerne.

-Jeg skal sikre veteranen, at pengene ikke bare fordufter ud i det blå til håbløse projekter. Ofte ser jeg desværre store summer forsvinde på Facebookspil eller køb af op til flere biler på trods af, at veteranen er alene. Nogle gange må jeg desværre bare give slip og sige ‘nåh ham kunne jeg ikke redde’. Men det er svært.

Økonomi-in­fluenza

De allerfleste veteraner er dog meget pligtopfyldende. Nogle gange for meget, når kreditorer bliver betalt, før veteranen har købt mad.

-Så må jeg sige til dem, at de skal have penge til mad først, så kommer huslejen og derefter kreditorerne.

Søren Meldgaard er meget opmærksom på ikke at tale dunder til dem, for mange frygter at tale om økonomi, fordi de har oplevet, at banken og kreditorerne er efter dem.

-Jeg oplever ofte, at de får økonomi-influenza den dag, vi har mø- det, og jeg dermed får et afbud et par timer før. Grunden er nok, at de dels er flover over ikke at have styr på økonomien, men også at deres PTSD stresser dem over, at der kommer en fremmed person. Økonomi-influenza ses dog mest hos de veteraner, som endnu ikke har fået erstatning, slutter Søren Meldgaard.

Kilde: Forsvarsavisen

ØKONOMISK RÅDGIVNING

  • Alle veteraner, der har modtaget en arbejdsskadeerstatning  i 2014 og frem, kan få økonomisk rådgivning ved at blive henvist af Veterancentret. Eneste krav er, at erstatningen skal være på en halv million kroner eller derover.
  • Soldaterlegatet bevilger også økonomisk rådgivning efter et skøn – uanset om veteranen har fået erstatning eller ej. Læs mere om, hvordan man søger et legat her. 
  • Rådgivningen er uvildig og godkendt af
    finanstilsynet.
  • Soldaterlegatet har i 2015 bevilget knap 100 legater til økonomisk rådgivning.
  • 174 veteraner har i 2015 fået økonomisk rådgivning gennem Veterancentret.

Skrevet af Veterancentret